onsdag, juni 19
Shadow

Blodsuger i høstskogen: Slik beskytter du deg mot hjortelusflueangrep

Hva er en hjortelusflue?

Blant skogens mange innbyggere finnes det en særdeles kløende parasitt som mange mennesker støter på – hjortelusfluen. Denne blodsugende fluen er primært funnet på hjortedyr, som rådyr, elg og hjort. Når høsten kommer, har parasitten en tendens til å lande på mennesker, krype rundt i håret, skjegget og klærne våre. Vanligvis stikker ikke denne blodsugende fluen mennesker. Men om et stikk skulle finne sted, kan kløen vare i lang tid. For mer info om hjortelusflue, kan du besøke vår omfattende guide.

Hvor finnes hjortelusfluen?

Hjortelusfluen bebor store deler av Europa og de nordlige regionene av Asia. Den har også blitt introdusert til Nord-Amerika. I Norden er denne insekten vanlig i Danmark, Sørøst-Norge, Sør-Sverige og har nådd så langt nord som til 65°N i Finland. I Norge ble hjortelusfluen først oppdaget i 1983, og har siden spredt seg gjennom Sørøst-Norge og kystnære områder på Sørlandet.

Utseende og egenskaper hos hjortelusfluer

Hjortelusfluen er en flat, krabbelignende skapning med kraftige klør på beina. Dens kroppslengde er omtrent 4,5-5 mm. Den klekker om høsten med vinger, men kaster disse når den finner en passende vert.

Forstå livssyklusen til en hjortelusflue

Hjortelusfluens voksne utviklingsstadium varer fra august til oktober, mens den er på jakt etter en vert. Uten en vert, kan ikke fluen overleve mer enn fem dage. Når de lander på en vert, kaster de vingene sine og mister evnen til å fly for alltid. De parer seg på verten og overvintrer i pelsen til denne verten. Hjortelusfluen har en unik livssyklus der larven utvikles inne i moren og blir født i et forpuppestadium.

Hjortelusfluens stikk og reaksjoner

Hjortelusfluen kan stikke mennesker, men det er sjeldent. Når stikket skjer, kan stedet klø intensivt i 14-20 dager, i ekstreme tilfeller opptil ett år. Det er også indikasjoner på at hjortelusfluen kan spre bakterien Bartonella schoenbuchensis fra rådyr til mennesker.

Hvordan beskytte seg mot hjortelusflueangrep

Det kan være vanskelig å beskytte seg mot hjortelusflue. Vanlige myggmidler gir bare liten beskyttelse. En hvit jakke og hvit caps kan redusere antall hjortelusfluer som lander på mennesker. Det anbefales også å plukke dem av seg så raskt som mulig etter at de har landet.

Mer om forebygging og beskyttelse

  • Ha alltid med deg en lusfjerner eller pinsett når du er i skogen.
  • Gå regelmessig gjennom håret og klærne for å fjerne eventuelle hjortelusfluer.
  • Unngå å ha på mørke klær, da disse tiltrekker seg fluer mer enn lyse klær.

Som med alle skadedyr, kunnskap og forberedelse er nøkkelen til å håndtere hjortelusflueangrep. Med riktig beskyttelse og tiltak, kan du nyte høstskogen uten ubehagelige overraskelser.

hjortelusflue

Blodsuger i høstskogen: Slik beskytter du deg mot hjortelusflueangrep

Skadedyrproffen AS

Skadedyrproffen AS