fredag, juli 19
Shadow

Ny invasiv flått er etablert i USA


Den langhornede flåtten (Haemaphysalis longicornis), også kjent som den asiatiske flåtten fordi den er hjemmehørende i Sentral- og Øst-Asia, inkludert Kina, Korea og Japan, samt stillehavsøyer inkludert Australia, New Zealand, Fiji, har nå funnet sin hjem. i USA. Dette er den første kjente invasive flåtten som ble etablert i USA på femti år.

Først oppdaget i New Jersey i november 2017, er den nå funnet i New York, Pennsylvania, Maryland, Virginia, West Virginia, North Carolina og Arkansas. Forsøk på å utrydde flåtten har mislyktes og det er offisielt en etablert invasiv art.

Den langhornede flåtten regnes generelt som et husdyrskadedyr og er kjent i Australia som buskflåtten og i New Zealand som storfeflåtten. Den er mest kjent for å overføre en dyresykdom som kalles teal rose til storfe, som kan forårsake betydelig blodtap til dyr og til og med av og til føre til at kalver dør. Det er også en vei for melkebønder fordi det bidrar til redusert melkeproduksjon og viktig for sauebøndene på grunn av redusert ullmengde og kvalitet.

Den langhornede flåtten kan formere seg raskt og kan formere seg seksuelt eller ved en aseksuell prosess som kalles parthenogenese. Dermed kan en hunn fortsette å formere seg, selv om ingen hannflått er i nærheten.

Selv om den først og fremst er et skadedyr, har den langhornede flåtten dessverre vært kjent for å bære og overføre sykdommer til mennesker utenfor USA. Midler for menneskelige sykdommer som borreliose, flekketebergruppe rickettsiae, Ehrlichiosis og Anaplasmosis er påvist i langhornet flått. H. longicornis har også vært assosiert med russisk vårencefalitt, japansk flekkfeber, Powassan-virus og Khasan-virus, men er trolig mest kjent for å overføre SFTS (alvorlig feber med trombocytopeni-syndrom). SFTS er forårsaket av et flebovirus og finnes hovedsakelig i det sentrale og nordøstlige Kina, men har også blitt rapportert i Sør-Korea og Japan. De viktigste kliniske symptomene på SFTS er feber, oppkast, diaré, multippel organsvikt, trombocytopeni (lavt antall blodplater), leukopeni (lavt antall hvite blodlegemer) og forhøyede leverenzymer. Syndromet har en total dødsrate på rundt 15 prosent (12-30 prosent), men er spesielt mer alvorlig hos eldre med en dødelighet som nærmer seg femti prosent hos personer over 60 år.

Heldigvis, til tross for å ha testet hundrevis av disse flåttene i USA, har menneskelige patogener så langt ikke blitt oppdaget i den langhornede flåtten i USA.

Folk bør ta de samme forholdsreglene som de gjør mot tamflått, for eksempel ved bruk av EPA-godkjente insektmidler og klær utendørs som etterlater mindre hud og som kan fungere som en barriere for flått. Husk også å se etter flått etter å ha gått gjennom skog eller høyt gress. Begrens sannsynligheten for uønsket flåttkontakt i nærheten av hjemmet ditt. Oppretthold en trimmet plen, fjern ugress og hold busker, busker og annen vegetasjon godt beskjært, spesielt rundt uteplasser og lekeområder.

Når du opplever flåttproblemer rundt i hjemmet, kontakt en autorisert skadedyrbekjemper som kan velge de mest effektive materialene og utvikle en plan for å bekjempe flått. For å lære om andre flåttarter, se vår guide for flåttskadegjørere.