lørdag, april 20
Shadow

Stokkmaur på hytten

Det er mye stokkmaur på hytter rundt i Norge. Det er ikke uvanlig at et angrep fullstendig ødelegger en bygning. Her er noen tips til hvordan du kan bli fjerne og kontrollere stokkmaur på hytta.

Det er en sommerkamp for hytteeiere å bli kvitt stokkmaur. Mange norske eiendomsbesittere har opplevd at skur, verandaer, hyttebygg og boliger har blitt ødelagt av stokkmaur. Så her tar vi for oss litt om stokkmaur og hvordan du kan bli kvitt dem.

Identifikasjon

En stokkmaur identifiseres vanligvis som en stor, svart maur som holder reir i fuktig tre, men i henhold til sin rolle i kolonien kan den også være liten. De store svarte med vinger er dronningene som har dukket opp for å finne en make og bosette seg i et nytt område. De små med vinger er de heldige hannene som parer seg med dronningene. Det er forskjellige størrelser på arbeidsmaur avhengig av jobben deres. Mange maur samler mat, mens andre tar vare på eggene eller forsvarer reiret.

Mange blander stokkmaur og skogsmaur, men de er forskjellige som du ser her.

Sesong for stokkmaur

Generelt sett topper stokkmaur sstatistikken seg mellom slutten av juni og midten av juli. Imidlertid kan de komme tidligere etter en kort vinter eller en ekstremt varm vår.

Stokkmauraktivitet

Reir av stokkmaur finnes ofte i fuktig, råtnende tre. Du kan finne døde trær eller gamle stubber på førsteklasses steder. stokkmaur flytter gjerne inn i hytta din hvis den har råtnende treverk.

Tidlig på våren kan du se svermer av flygende stokkmaur. Dette er paringsparet. Så snart hun er ferdig parret, slipper hunnen vingene og begynner å lete etter passende hekkeområder.

Hvordan vet du om du har stokkmaur i hytta?

Om våren vil du se stokkmaur fly rundt inne i hytta. Dette er et tegn på at reiret kan ligge der. Når du ser dette, må du stoppe dem.

For å finne ut om kolonien er bygget i hytta, følg arbeidsmaurene som bærer mat. stokkmaur spiser andre insekter, levende eller døde, samt søte stoffer.

Spesielt ille er det når du ser stokkmaur bære hvite egg eller larver inn i hytta. Det betyr at de flytter reiret fra bushen til hytten din. Det kan være et hovedreir eller et satellittreir som settes opp for å håndtere eggene.

Arbeidsmaurene som bærer døde insekter inn ii hytten indikerer at reiret sannsynligvis allerede er i hytten.

Reirene til stokkmaur består av tunneler skåret inn i treverket. Sagflis blir ofte fjernet og kastet på ett sted. Tilstedeværelsen av små hauger med sagflis inne i hytta kan tyde på at den har vært infisert av stokkmaur.

Hva er den beste måten å bli kvitt stokkmaur på?

Et problem med stokkmaur i hytta må løses for å sikre at den ikke kollapser. Så du må fjerne stokkmaur effektivt og greit.

Mauragn og insektmiddel

Sett maurlokkebokser og noen dråper flytende mauråte eller pulver i områder der du ser mest aktivitet. Alternativt kan du plassere fellene og agnene langs ytterveggene der du ser stokkmaur komme inn i hytta.

Maurene samler seg vanligvis rundt hjørner, da de ofte klatrer opp i støttestolpene. Hvis maur flytter inn i hytta, bør du prøve å spore dem tilbake til reiret de forlater.

Ikke spray insektmidler i nærheten av det giftige åtet hvis du sprøyter insektmiddel for å drepe maur.

Arbeidere transporterer åtegiften tilbake til koloniene sine. Det kan gå noen uker før maurene forsvinner.Det er viktig å være på vakt og legge inn nytt agn der maurene ser ut til å være aktive og livnære seg på agnet.

Fjerne stokkmaur for godt

For å unngå å kjempe mot stokkmaurene hvert år, finn og ødelegg reiret. Hvis du erstatter det råtne treet i en maurkoloni, blir det ofte kvitt dem. Siden koloniene har vært der lenge og hytta ikke er i god form, må du prøve å kontrollere maurene hvert år.

Oppbevar ved et stykke unna hytta, og fjern eventuelle gamle trestubber i nærheten av hytta, da dette er ideelle steder for stokkmaur å legge eggene sine.

Det er best å lagre ekstra konstruksjonsved vekk fra hytta og høyere opp for å holde det tørt.